Χτες πήγαμε παραλία. (Πήγαμε;;;) Σήμερα; Τι κάνουμε σήμερα;
Σήμερα και αύριο και κάθε μέρα, δεν ξεχνάμε ότι η γη είναι το ένα και μοναδικό μας σπίτι.
Το υπέροχο τραγούδι "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης", σε στίχους Νίκου Γκάτσου, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, έρχεται να μας ξυπνήσει για να μην ξαναδούμε εμείς τους εφιάλτες ζωντανούς που απειλούν τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας.
Τον ήχο και το λόγο ντύνουν υπέροχα πλάνα από την αρχαία Ελευσίνα και εφιαλτικές σκηνές από τη σύγχρονη βιομηχανική περιοχή που υπάρχει τώρα πια εκεί.
Κοιμήσου Περσεφόνη;
Ή ξυπνήστε επιτέλους όλοι και κάντε ό,τι περνά από το χέρι σας για να σταματήσουμε την οικολογική καταστροφή;
Ο καθένας ας διαλέξει ελεύθερα το δρόμο που θα ακολουθήσει. Πρώτα όμως ας ακούσει τον καημό της Περσεφόνης και μετά, αν μπορεί, ας μείνει αδιάφορος...
ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Ο εφιάλτης της Περσεφόνης
Εγώ δεν έχω ίντερνετ...

- Υποστήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων με υλικό από το διαδίκτυο. (ΤΕΡΑΤΟΘΗΚΗ)
- Γνωριμία με τον κόσμο της πληροφορικής. (ΖΥΜΑΡΟΥΛΗΣ)
- Ανάπτυξη της επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές της τάξης (FORUM - CHAT) αλλά και της επικοινωνίας με παιδιά άλλων σχολείων.
- Προβολή των έργων των παιδιών (ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ)
- Σύνδεση του σχολείου με τη ζωή - ενημέρωση για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τα παιδιά. (ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ)
- Ψυχαγωγία (ΤΕΡΑΤΩΔΙΕΣ)
- Καλύτερη επικοινωνία και ενημέρωση για θέματα της τάξης (ΜΙΚΡΗ ΤΕΡΑΤΟΥΠΟΛΗ)
Όλα αυτά είναι ξεχωριστά blogs που συνδέονται με την αρχική μας σελίδα και που είναι το βασικό μας blog: Τα ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ.
Θα πρέπει μάλιστα εδώ να προσθέσουμε και μερικές ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις:
- Η ονομασία του χώρου ως ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ και επομένως και τα σχετικά λογοπαίγνια στις ονομασίες των διάφορων συνεργαζόμενων σελίδων, στηρίχτηκαν σε επιθυμία των ίδιων των παιδιών να ονομάσουν έτσι την πρώτη τους εφημερίδα, εκείνη που πρωτοκυκλοφορήσαμε πριν από δύο χρόνια σε έντυπη μορφή και μάλιστα έγινε αιτία να επισκεφθεί την τάξη μας ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης μας και να συζητήσει με τους μικρούς δημοσιογράφους όσα από το φύλλο της εφημερίδας τους του είχαν απευθύνει. Η επιτυχία εκείνης της εφημεριδούλας είναι λογικό να έχει εδραιώσει την επιθυμία στα παιδιά να συστήνονται έτσι ως τάξη αν και από καιρό έχουμε ξεκαθαρίσει το ζήτημα πως μόνο ως τερατάκια δεν αισθάνονται.
- Έχει διατυπωθεί πρόταση από τη δασκάλα της τάξης και προς τους άλλους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο τμήμα μας για συνεργασία και συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια. Πιθανότατα, λοιπόν, σύντομα να έχουμε τη χαρά να συνδεθούμε και με μερικά ακόμη blogs που θα αφορούν τα μαθήματα που δε διδάσκονται από τη δασκάλα της τάξης. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν οι συνάδελφοι έχουν και την τεχνική δυνατότητα συμμετοχής, γιατί δυστυχώς δεν επαρκεί μόνο η επιθυμία που είναι σίγουρο πως υπάρχει σε όλους.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, πρόκειται για ένα εγχείρημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε ξεκινώντας το. Κι αν πάλι δεν τα καταφέρουμε, θα αρκεστούμε στο ότι προσπαθήσαμε.
Σίγουρα όμως δε χρειάζεται να μας διακατέχει καμία αγωνία ή άλλο παρεμφερές συναίσθημα για το πρόβλημα που αποτέλεσε το ερέθισμα αυτού του άρθρου. Όπως σας εξηγήσαμε, ήδη έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των παιδιών στην καινούρια δραστηριότητα, μέσα από το εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Χτες μάλιστα, είχαμε και την πρώτη μας οργανωμένη επίσκεψη στο χώρο του εργαστηρίου και κατά τη διάρκειά της δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να περιηγηθούν στα blogs της τάξης μας.
Θα μου πείτε "αρκεί αυτό"; Δε θα είναι καλύτερα αν φροντίσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο ίντερνετ και από το σπίτι; Και θα σας απαντήσω ότι μπορεί μεν να μην αρκεί η ώρα του σχολείου, πόσο μάλλον που το πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνει ξεχωριστή ώρα πληροφορικής, αλλά και δεν υπάρχει σημαντική αναγκαιότητα για πρόσβαση του παιδιού στο ίντερνετ και από το σπίτι του.
Θα έλεγα μάλλον πως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα παιδιά να μην παρασυρθούν από τη δραστηριότητα αυτή και αναλώνουν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και ειδικά να μη μένουν πολλές ώρες στο ίντερνετ. Θα πρέπει μάλιστα να τονίσω ότι όση ώρα τα παιδιά βρίσκονται στο ίντερνετ, θα πρέπει να είναι δίπλα τους ο γονιός. Ποτέ μόνα τους στο διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και τα παιδιά δεν έχουν εμπειρία και γνώσεις να τους αντιμετωπίσουν.
Επομένως, στο ερώτημα - παράπονο που διατυπώθηκε από το Μικρό μας Τερατάκι, ως δασκάλα της τάξης απαντώ πως δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται οποιαδήποτε μορφή αδικίας ή να στενοχωριέται που δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι. Θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει κάτω από την επίβλεψη του σχολείου και όπως έγραψε και του μπαμπά, στο χώρο εργασίας του. Αρκεί και περισσεύει αυτή η δυνατότητα. Τι να πούμε κι εμείς που φτάσαμε στα τριάντα για να δούμε πρώτη φορά στη ζωή μας υπολογιστή;
Προσωπικά, και θα τα πω αυτά για να καταλάβει το Μικρό μου Τερατάκι πως καταλαβαίνω απόλυτα το παράπονο που διατύπωσε, χρειάστηκε να περιμένω πολλά χρόνια μέχρι να αποκτήσω το πρώτο μου κομπιούτερ. Γνώρισα τον κόσμο της Πληροφορικής πολλά χρόνια πριν, αρχές της δεκαετίας του '90. Μάλιστα, εκτός από το σεμινάριο που με μύησε στα μυστικά των υπολογιστών, ασχολήθηκα ιδιαίτερα και με την παιδαγωγική τους αξιοποίηση στο χώρο του σχολείου. Το "αστείο" είναι πως η εργασία πάνω στο ζήτημα αυτό, δακτυλογραφήθηκε στην παλιά γραφομηχανή του μπαμπά μου και όχι σε κομπιούτερ... Βλέπετε στην περίπτωσή μου ούτε καν ο μπαμπάς μου δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ! Ούτε και υπολογιστή!
Λίγο αργότερα, το 1994 - 1995, στη διάρκεια των σπουδών μου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, επιμορφώθηκα στην ειδική χρήση των υπολογιστών για τη διδασκαλία των μαθημάτων του σχολείου. Και πάλι όμως δεν είχα δικό μου υπολογιστή... Και υπολογιστή δεν είχε ούτε το σχολείο που εργαζόμουν. Το ίδιο σχολείο που και σήμερα βρισκόμαστε. Η αλήθεια είναι πως με στενοχωρούσε πολύ αυτή η κατάσταση. Να έχεις τις γνώσεις αλλά να μην μπορείς να τις αξιοποιήσεις λόγω τεχνικών δυσκολιών και οικονομικής στενότητας.
Κάποτε μάλιστα, εποχή 1997, έστειλα και μια σχετική επιστολή σε μια εφημερίδα. Όχι μόνο δημοσιεύτηκε αλλά οι υπεύθυνοι της εφημερίδας τη δημοσίευσαν ως άρθρο στο "σαλόνι" τους, δηλαδή στις κεντρικές τους σελίδες. Τίτλο που διάλεξαν για το άρθρο; "Η δασκάλα, ο σπασμένος καναπές και το κομπιούτερ". Χαρακτηριστικός πέρα για πέρα ως προς το περιεχόμενο της επιστολής μου, όπου περιέγραφα την αναγκαιότητα χρήσης υπολογιστών στην εκπαίδευση λίγο πριν την αυγή του 2000 αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που δεν επέτρεπαν την απόκτησή τους. Το ευτράπελο αυτής της δημοσίευσης ήταν πως η εφημερίδα ανέφερε και το όνομά μου και το σχολείο που εργαζόμουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μια σειρά τηλέφωνα ευαίσθητων ανθρώπων που είχαν όλη τη διάθεση να μου προσφέρουν επιτέλους τον υπολογιστή που τόσο επιθυμούσα! Φυσικά τους ευχαρίστησα, αλλά δε δέχθηκα την προσφορά τους. Γιατί το ζητούμενο δεν ήταν ένας υπολογιστής για το σπίτι μου, αλλά η αξιοποίηση των υπολογιστών στη δουλειά του σχολείου.
Λίγο αργότερα κατάφερα επιτέλους να αγοράσω τον πρώτο μου υπολογιστή! Πέρασε όμως και πάλι αρκετός καιρός (δύο χρόνια περίπου) μέχρι να καταφέρω να αποκτήσω και πρόσβαση στο ίντερνετ. Και πάλι θα σας πω εδώ ένα ευτράπελο... Έχει να κάνει με τις φοβίες που όλοι έχουμε για τον κόσμο του διαδικτύου και που ομολογώ ότι είχα κι εγώ πριν αποκτήσω εμπειρία στα μονοπάτια αυτού του άγνωστου κόσμου. Η μέρα και η ώρα που για πρώτη φορά συνδέθηκα στο ίντερνετ από τον προσωπικό μου υπολογιστή ήταν η ίδια μέρα και ώρα που έγινε ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας, στις 7 Σεπτέμβρη του 1999. Τόση όμως ήταν η τρομάρα μου για τους κινδύνους του ίντερνετ, που όταν κόπηκε το ρεύμα λόγω του σεισμού, και παρά το ισχυρό ταρακούνημα του κτιρίου, εγώ χαμπάρι δεν πήρα και νόμισα πως κάποιος χάκερ μπλόκαρε το μηχάνημά μου και γι' αυτό έσβησε!!! Χρειάστηκαν τα ουρλιαχτά της γειτόνισσάς μου για να καταλάβω πως δεν ήταν χάκερ αλλά ο Εγκέλαδος που έσβησε την οθόνη!
Από τότε πέρασε αρκετός καιρός. Στο μεταξύ και εγώ έμαθα αρκετά για το ίντερνετ, φυσικά όχι όλα - κανείς δεν τα ξέρει όλα στο σημερινό κόσμο και ειδικά στο χώρο της πληροφορικής - και το σχολείο μας επιτέλους εξοπλίστηκε με κομπιούτερς. Λίγο όμως τα κτιριακά μας προβλήματα των περασμένων ετών, λίγο τα προβλήματα του εργαστηρίου που μόλις πρόσφατα κατάφερε επιτέλους να τα ξεπεράσει, λίγο και οι αναποδιές της περασμένης χρονιάς που τρέχαμε να προλάβουμε την ύλη, δεν επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε παιδαγωγικά τις νέες τεχνολογίες.
Φέτος όμως επιτέλους καμιά δικαιολογία δεν έχουμε για να μην εντάξουμε τις χάρες της πληροφορικής στη διδασκαλία των μαθημάτων. Αντίθετα, έχουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις των νέων βιβλίων να ικανοποιήσουμε που όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, συχνά ζητούν από τους μαθητές να επισκεφθούν ιστοσελίδες στον παγκόσμιο ιστό. Φυσικά η απαίτηση απευθύνεται στο σχολείο και όχι στο γονιό. Άρα εμείς, οι εκπαιδευτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τον τρόπο να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το ίντερνετ και όχι να ξεσηκώσουμε την οικογένεια να αποκτήσει ίντερνετ στο σπίτι!
Όσο για τα Μικρά Τερατάκια μου, θα ήθελα να λάβουν σοβαρά υπόψη όσα ανέφερα για τα χρόνια που χρειάστηκε να περιμένω μέχρι να καταφέρω να αποκτήσω κι εγώ τη δυνατότητα να μπαίνω στο ίντερνετ. "Τα καλά κόποις κτώνται", όπως έλεγαν οι παππούδες μας οι αρχαίοι Έλληνες. Ας μη τα ζητάνε λοιπόν όλα από τους γονείς... Υπομονή και προσπάθεια χρειάζονται για να μάθουν να εκτιμούν καλύτερα όσα αποκτούν. Κι αυτό το μάθημα είναι πολύ σπουδαιότερο από όσα μπορούν να μας προσφέρουν το κομπιούτερ και το ίντερνετ. Γιατί και πάλι οι παλαιοί με τη σοφία τους μας συμβουλεύουν:
"Η ευτυχία κάνει τέρατα και η δυστυχία ανθρώπους." (Κ. Τσάτσος)
Κι εμείς, οι γονείς και οι δάσκαλοι σας, μπορεί να ακούμε χαμογελώντας την επιθυμία σας να σας λέμε ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ, αλλά δεν έχουμε σκοπό να σας κάνουμε ΤΕΡΑΤΑ! Ανθρώπους θέλουμε να σας κάνουμε, ανθρώπους σωστούς και με το Α κεφαλαίο. Αυτός είναι ο σημαντικότερος στόχος μας. Βέβαια, μην πάρετε την παροιμία τοις μετρητοίς, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σας βουτήξουμε στη δυστυχία! Μεγάλα παιδιά είστε και καταλαβαίνετε το νόημά της. Θέλει να πει πως η πολλή καλοπέραση και η παροχή άφθονων υλικών αγαθών δε βοηθά στη σωστή διάπλαση του χαρακτήρα. Και ξέρετε, το έχουμε πει πολλές φορές στην τάξη μας, ότι το μεγαλύτερο όπλο μας στη ζωή είναι ο χαρακτήρας μας, ο εαυτός μας και η θέλησή μας. Ούτε τα λεφτά ούτε τα υλικά αγαθά.
Επομένως, για όλους αυτούς τους λόγους, σας ζητώ να μη μαυρίζετε την καρδούλα σας με παραπονάκια που δεν αξίζουν τον κόπο να ασχολείστε μαζί τους. Και πολύ περισσότερο μην ταλαιπωρείτε τους γονείς σας με απαιτήσεις για αγορά υπολογιστή ή σύνδεση στο ίντερνετ. Κανένας λόγος δε συντρέχει, όχι τουλάχιστον όσον αφορά τη νέα δραστηριότητα της τάξης μας. Είπα πολλά, αλλά απαραίτητα θαρρώ για να αρθούν όλες οι τυχόν παρανοήσεις γύρω από το ζήτημα που εύστοχα έθεσε το Μικρό μας Τερατάκι με το μήνυμά του.
Με όλη μου την αγάπη
Η κυρία Μαριορή
- Για την εφημερίδα μας ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ δείτε τη συγχαρητήρια επιστολή που λάβαμε από την τότε Σχολική Σύμβουλο της περιοχής μας και η οποία με τις γνώσεις και την εμπειρία της μπόρεσε να δει βαθύτερα το σκεπτικό των παιδιών στην επιλογή αυτής της ονομασίας.
Σήμερα πάμε παραλία!!!



Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2007, η HELMEPA σε συνεργασία με το Δήμο Βουλιαγμένης και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οργανώνει εθελοντικό καθαρισμό ακτής το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 10:00 πμ στο Μεγάλο Καβούρι Αττικής.
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!
Μιλάει ένα παιδί. Δεν είναι ένα Μικρό Τερατάκι. Θα μπορούσε να είναι... Γιατί αυτά που λέει, τα λέμε κι εμείς. Μόνο που δεν είναι η τελευταία φορά που τα λέμε. Θα τα λέμε συνέχεια, μέχρι να το πάρετε απόφαση!
Γιατί αυτός ο κόσμος ανήκει σε μας τα παιδιά πολύ περισσότερο από ό,τι ανήκει σε σας τους μεγάλους.
Και γιατί "εμάς μας νοιάζει"!!!
Μας νοιάζει που κάηκαν εκατομμύρια δέντρα αυτό το καλοκαίρι. Γιατί η δική μας γενιά θα ζήσει σ' αυτό τον καμένο τόπο. Η δική μας ζωή και ειδικά εδώ στην Αθήνα δε θα έχει το απαραίτητο οξυγόνο, θα πλημμυρίζει με την πρώτη βροχούλα, άδικα θα αναζητεί λίγη δροσούλα τα καλοκαίρια...
Μας νοιάζει και μας ανησυχεί πολύ όταν ακούμε τους ειδικούς να μιλάνε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και για τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας. Φοβόμαστε ότι η δική μας γενιά θα δει πράγματα που εσείς ούτε τα φαντάζεστε πως μπορεί να συμβούν στο κλίμα της γης.
Αν όπως λέτε μας αγαπάτε περισσότερο από κάθε τι άλλο, ενώστε τις προσπάθειές σας μαζί μας. Ελάτε να σώσουμε το περιβάλλον.
Ελάτε τούτο το Σάββατο στις παραλίες! Το ξέρουμε πως δεν είναι πια καιρός για βουτιές. Είναι όμως καιρός να τις καθαρίσουμε από όλα εκείνα που αφήσαμε εκεί το καλοκαίρι. Γιατί εμάς μας νοιάζει και το επόμενο καλοκαίρι και πολλά επόμενα καλοκαίρια.
Θέλουμε κι εμείς να μπορούμε κάποτε να πηγαίνουμε στις παραλίες αυτές τα παιδιά μας! Τα εγγονάκια σας. Δε μας έμειναν δάση να τα πηγαίνουμε. Τουλάχιστον ας σώσουμε τις παραλίες!
Ελάτε μαζί μας. Το ξέρετε ότι δεν μπορούμε να πάμε μόνοι μας στην παραλία. Πάρτε από από το χέρι και πάμε μαζί.
Γιατί μας αγαπάτε... Και γι' αυτό πρέπει να πείτε κι εσείς μαζί μας:
ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ!!!
Εφούλα Χρόνια Πολλά!
Τερατάκια καλούν Μόναχο!!!
Έλλη μου,
Με αγάπη (πάρα πολλή αγάπη)
Η φίλη σου
Έλλη,
πώς τα περνάς στο καινούριο σχολείο; Εγώ με το πόδι μου είμαι μια χαρά και ελπίζω να μην ξαναπάθω τέτοιο ατύχημα.
Χαιρετίσματα στους γονείς σου και στην αδερφή σου.
Με αγάπη
Κωνσταντίνος Δ.
Γεια σου Ελλίτσα!
Τι κάνεις; Πώς τα περνάς στη Γερμανία;
Θυμάσαι τη μάγισσα Τρελέγκω;
Το σχολείο σου και ο τόπος είναι ωραία;
Το καινούριο παιδί το λένε Χριστόφορο.
Φιλιά
Η Τρελέγκω...
Έλλη,
πώς λένε τις καινούριες φίλες και τους δασκάλους σου;
Λάμπρος
Έλλη,
σου στέλνω αυτό το γράμμα γιατί μου έχεις λείψει. Η ιστορία σου είναι καταπληκτική! Αλήθεια έχεις μια ολόκληρη σοφίτα δικιά σου;
Θα ήθελα θα έρθω κι εγώ στο σπίτι σου.
Εύχομαι "Καλά να περάσεις"!
Βασίλης
Καλό χειμώνα, Έλλη!
Δήμητρα
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Πρώτη μέρα μαθημάτων. Πεντάωρο σήμερα. Και αύριο. Για να συνηθίσουμε από το καλοκαιρινό ραχάτι στο πρόγραμμα του σχολειού. Τις πρώτες ώρες τις περνάμε στην παλιά μας αίθουσα. Μαζεύουμε και συμμαζεύουμε. Τέταρτη ώρα. Μπαίνουμε στην καινούρια αίθουσα. Δίπλα ακριβώς από την παλιά. "Με το δεξί, με το δεξί!"
Ο Βασίλης ρωτά γιατί δεν πήγαμε στην άλλη, με το κομπιούτερ. Μα γιατί είμαστε το μικρότερο τμήμα του σχολείου. Πώς να πάμε σε μεγάλη αίθουσα; Μα κι εδώ καλά είναι. Καμία σχέση με τη μικρή σκοτεινή αιθουσούλα του πέρυσι.

15 Ιουνίου 2007. Με τα ενδεικτικά της Ε΄ τάξης.
Σε λίγο άλλες γκρίνιες. Για το ταβάνι. "Κυρία, κυρία, κρέμονται σοβάδες." Η αλήθεια είναι πως κρέμονταν, αλλά όχι σοβάδες. Φλούδες μόνο από τη μπογιά. Και πάλι καμία σχέση με το προπέρσινο μουχλιασμένο ταβάνι. Τότε που με δυσκολία παίρναμε αέρα από τη μυρωδιά της μούχλας και τη βαριά από την υγρασία ατμόσφαιρα. Και που τα φώτα μας δεν άναβαν βραχυκυκλωμένα από το νερό. Εδώ τα φώτα λειτουργούν μια χαρά. Και έχουμε και δυο μεγάλα παράθυρα. Άλλες γκρίνιες και γι' αυτά. Το ένα είναι σπασμένο. Αχ, αυτά τα Μικρά Τερατάκια. Τίποτε δεν τους ξεφεύγει. Ψαχουλεύουν και τα τραπέζια και τις καρέκλες. Βρίσκουν μερικά σπασμένα. Ευτυχώς έχουμε πολλά και στο τέλος όλοι παίρνουν ένα καλό και γερό τραπέζι. Μεγάλο φέτος. Να ταιριάζει με το μπόι μας. Άλλες γκρίνιες τώρα. Για τις καρέκλες. Δεν είναι όλες μεγάλες. Και δεν είναι όλες γερές. Με πονάει η πλάτη μου, ο ένας. Δε φτάνω, ο άλλος. Εγώ γρατζούνισα το χέρι μου.
Ομαδική εργασία στην περσινή τάξη
Παλιές στιγμές. Τάξη Δ΄. Άνοιξη 2006
Έργο των Ιππόκαμπων που έλαβε μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας.
Μ' αυτά και μ' αυτά πέρασε η βδομάδα. Και πάνω που τέλειωνε μου κατέβηκε η φαεινή ιδέα. Να ξαναβρούμε την Έλλη! Να αποκτήσουμε γέφυρα επικοινωνίας. Πέμπτη βράδυ και στήθηκα στο κομπιούτερ. Ένα blog για τα Μικρά μου Τερατάκια. Όλα τα Μικρά Τερατάκια. Και τα 19. Τι κι αν μας χώρισαν οι συνθήκες της ζωής; Εμείς θα καταφέρουμε να νικήσουμε τις αποστάσεις.

Για το Μαράκι μας
Για το Μαράκι μας, τη μικρή μας μπαλαρίνα, που μόνο κλασική μουσική της αρέσει.
Η μουσική είναι του Tchaikovsky. Από τη Λίμνη των Κύκνων. Χορεύουν δύο ιερά τέρατα του κλασικού χορού, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Μαργκότ Φοντέιν.
Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα, και το δικό μας Μικρό Τερατάκι, το Μαράκι μας, να γίνει ένα τέτοιο ιερό τέρας!!! Ε, μα νομίζω πως αυτή είναι και η φυσική εξέλιξη για ένα Τερατάκι. Και όταν έχει το ωραιότερο χαμόγελο της Μικρής μας Τερατούπολης και μια καρδούλα από χρυσάφι ατόφιο, τότε είναι βέβαιο πως θα κατακτήσει και το ιερό. Αν όχι στο μπαλέτο, σίγουρα όμως στην ανθρωπιά και στην καλοσύνη. Κι αυτό νομίζω είναι το ευγενέστερο άθλημα για τον άνθρωπο. Να γίνει Άνθρωπος με το Α κεφαλαίο. Και να αποσύρεται μεγαλόκαρδα από οφίτσια και τίτλους για να δώσει τη χαρά αυτή και στους άλλους.
Μαράκι, εύχομαι η ζωή να σου ανταποδώσει απλόχερα όλη την καλοσύνη και την αγάπη που σκορπάς τριγύρω σου.
Το βιντεάκι είναι το μικρό μου δωράκι για σένα και ελπίζω να σου αρέσει.
Πολλά πολλά φιλάκια
Η δασκάλα σου
Τα Μικρά Τερατάκια τραγουδούν τη θάλασσα

Γλυκιά και άγρια θάλασσα
χάνομαι στο μαγικό βυθό σου
στ’ ατέλειωτο μπλε φως σου.
Γλυκιά αρμύρα η γεύση σου
αφήνομαι στην αγκαλιά σου
κι όσο κι αν μεγαλώνω
θα κολυμπάω κοντά σου.
Μόνο με τον ουρανό συγκρίνεσαι
και το τραγούδι σου με ταξιδεύει
σε χώρες άγνωστες μαγικές
όμορφες φανταστικές.
Τα μαλλιά της θάλασσας
Σήμερα τη θάλασσα θα επισκεφθώ.
Θα την κάνω όπως νομίζω εγώ.
Θα βάλω μια ταμπέλα εκεί ψηλά
ν’ απαγορεύει σε γονείς και σε παιδιά
να πετάνε σκουπιδάκια πολλά
στη θάλασσα που τόσο αγαπούμε
και χωρίς αυτή δεν μπορούμε.
Θα την φροντίσω, θα την καθαρίσω
και τα μαλλιά της θα χτενίσω.
Θα την κάνω όμορφη και τρανή
όπως θα το ήθελε κι αυτή.
Τα ψάρια θα ζουν ευτυχισμένα
και απόλυτα ευχαριστημένα.
Όλα θα γίνουν με πολλή χαρά

Ας πάρουμε όλοι μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία των δελφινιών!
Πηγή Αφίσας
Πληροφορίες για τα Δελφίνια
Τα δελφίνια ασκούσαν πάντα μια ακαταμάχητη έλξη στους ανθρώπους, συμβολίζοντας την ελευθερία, το δυναμισμό και τη γαλήνη. Αποτελούν ένα ζωντανό θησαυρό του γαλάζιου Πλανήτη μας. Καθώς όμως έχουν ανάγκη να κολυμπούν ανενόχλητα σε καθαρές θάλασσες, η επιβίωση τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από ανθρώπους που δεν τα σέβονται και αδιαφορούν για την τύχη τους.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τα κράτη μέρη των Συμφωνιών ASCOBANS (Συμφωνία για την προστασία των μικρών κητοειδών της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας) και ΑCCOBAMS (Συμφωνία για την προστασία των κητοειδών της Βαλτικής, της Μεσογείου και της παράκτιας ζώνης του Ατλαντικού) και τον Οργανισμό Προστασίας Φαλαινών και Δελφινιών, ανακήρυξαν το 2007 ως τη Χρονιά για την Προστασία του Δελφινιού.
Μερικές συναρπαστικές πληροφορίες από τη ζωή και συμπεριφορά των δελφινιών συνοψίζονται στη συνέχεια:
• Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά τα οποία ξεκίνησαν την εξέλιξη τους στον Πλανήτη μας πριν 10 εκατομμύρια χρόνια.
• Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών που διαφέρουν σε μέγεθος από 1,2 μέτρα έως 9,5 μέτρα και ζυγίζουν από 40 κιλά έως 10 τόνους.
• Είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με ψάρια και καλαμάρια και μπορούν να φτάσουν μέχρι την ηλικία των 55 ετών.
• Ζουν σε ρηχές θάλασσες κοντά στις ηπείρους και μετακινούνται σε ομάδες που αριθμούν από 20 έως αρκετές εκατοντάδες δελφίνια.
• Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα και κοινωνικά ζώα καθώς διαθέτουν μεγάλο εγκέφαλο σε σχέση με τη σωματική τους μάζα. Όταν κοιμούνται, το μισό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε όταν κινούνται σε επιφανειακά νερά να μπορούν να βγαίνουν από το νερό για να αναπνεύσουν.
• Αναπνέουν οξυγόνο από το φυσητήρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους και μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό από 5 λεπτά έως 1 ώρα.
• Το μικρό δελφίνι περνάει τα 3 - 6 πρώτα χρόνια της ζωής του με την μητέρα του η οποία το προστατεύει και το εκπαιδεύει. Από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, η μητέρα φροντίζει ώστε το μικρό της να αναγνωρίζει τον δικό της προσωπικό ήχο υψηλής συχνότητας που εκπέμπει και ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε δελφίνι. Η επιβίωση των δελφινιών απειλείται όμως από τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, ανθρώπινες δραστηριότητες:
• Τις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, όπως τα αφρόδιχτα και τις μηχανότρατες που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς τους αλλά και την υπεραλίευση που μειώνει σημαντικά την επάρκεια της τροφής τους.
• Τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από επιβλαβείς και τοξικές ουσίες που καταλήγουν σε ζωτικά όργανα των δελφινιών.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας Εθελοντισμού είναι να μετρηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης όλων μας, κατοίκων των πάνω από 80 χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, σχετικά με τις ακτές που χρησιμοποιούμε για την ψυχαγωγία μας.
Μετά όμως από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών, για τα οποία εκφράζουμε την οδύνη και αγανάκτησή μας, αλλά και τις προκηρυχθείσες εθνικές εκλογές, μεταθέτουμε την ημερομηνία των Εθελοντικών Καθαρισμών Ακτών για το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007.
Όσοι πιστεύουν πως είναι χρέος τους να πάρουν μέρος στον καθαρισμό μίας ακτής που τους έδωσε χαρά το καλοκαίρι, ας επικοινωνήσουν με την Παιδική HELMEPA στα τηλέφωνα 210-9401364 και 210-9343088 ή με email στο helmepajunior@helmepajunior.gr. για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και τα ειδικά δελτία καταγραφής απορριμμάτων.
Παίρνω μέρος στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτής, επειδή:
1. τα απορρίμματα στις ακτές μας τα αφήσαμε το καλοκαίρι
2. η ρύπανση των θαλασσών επηρεάζει το κλίμα ενώ τα σκουπίδια στις ακτές υποβαθμίζουν όλους μας
3. θέλω να είμαι και εγώ ένας από τους λίγους που κάνουν τη διαφορά
4. με το παράδειγμά μου ευαισθητοποιώ τους αδιάφορους
5. ο πλανήτης μας έχει ανάγκη τέτοιας συλλογικής παγκόσμιας πρωτοβουλίας
6. οι ακτές μας είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μου, της Ελλάδας

Το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2007, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA συντονίζει για 16η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η ημέρα αυτή είναι παγκόσμια αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθη-τοποίηση όλων μας όσον αφορά το βαθμό καθαριότητας των ακτών που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.
Η HELMEPA προσκαλεί όλους μας που αγαπάμε τη θάλασσα να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή, οργανώνοντας από μόνοι μας καθαρισμό μιας αγαπημένης μας ακτής: Παιδιά και Δάσκαλοι Μέλη της Παιδικής HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογοι, Λιμεναρχεία, Λιμενικά Ταμεία, Ψαράδες, Ιδιοκτήτες Σκαφών Αναψυχής και όποιος άλλος νοιάζεται για τις θάλασσες και τις ακτές μας...

Στην πρωτοβουλία αυτή φυσικά θα συμμετάσχουν και τα Μικρά Τερατάκια, ως μέλη της HELMEPA JUNIOR αλλά και ως νέοι άνθρωποι που νοιάζονται για το περιβάλλον. Καλούμε και όλους τους φίλους μας και τους συμμαθητές μας, τους γείτονες και τους συγγενείς, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν την προσπάθειά μας για:
ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ!
Τα Μικρά Τερατάκια στο Μέγαρο Μουσικής
Εκλογές στην τάξη μας
Εκλογές; Στην τάξη μας; Ε, ναι! Εκλογές στην τάξη μας! Τι; Μόνο οι μεγάλοι θα κάνουν εκλογές;
Λοιπόν, ψηφίσαμε σήμερα το προεδρείο μας. Με κάθε επισημότητα. Και με αυστηρές διαδικασίες. Νικητής μεγάλος η συμμετοχή όλων. Και νικητές σε ψήφους;
- Η Εύα, πρώτη.
- Ο Ντίνος δεύτερος.
- Η Ιωάννα, τρίτη.
Τους δύο επόμενους σε ψήφους, την Έφη και το Γιώργο, τους κάναμε αρχηγούς στις ομάδες της Helmepa Junior, στα Δελφίνια η Έφη, στους Ιππόκαμπους ο Γιώργος.
Το μεγάλο μας Τερατούργημα
Είναι η αφίσα μας που κέρδισε το Α΄ βραβείο στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής της HELMEPA JUNIOR. Πατήστε εδώ για να δείτε το έργο μας και στη σελίδα της Helmepa.
Το μικρότερο Μικρό Τερατάκι: Ο Ζυμαρούλης!!!
